Podziel się:
Chłodnik z botwiny i awokado
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · wysokowapniowa · niskokaloryczna ·
Botwina tak jak buraki zawiera dużo składników mineralnych: magnez, potas, żelazo. Jogurt i kefir dostarczają pożytecznych bakterii, a awokado nienasyconych kwasów tłuszczowych. Chłodnik, jako danie zawiera dużo witamin i mikroelementów, w tym witaminę E.
Składniki
1 pęczek botwiny
1½ szklanki wody
2 łyżki oliwy
1 pęczek koperku
1 szklanka jogurtu
1 szklanka kefiru
½ szklanki śmietany
1 dojrzałe awokado
½ łyżeczki cukru trzcinowego
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Botwinę dokładnie myjemy i drobno kroimy. Buraczki z botwiny ścieramy na tarce, a jeśli są bardzo małe – drobno je kroimy. Botwinę i buraczki dusimy w garnku pod pokrywką razem z wodą i oliwą. Kiedy listki zrobią się miękkie zdejmujemy z gazu i dodajemy jogurt, kefir, śmietanę, drobno poszatkowany koperek, awokado pokrojone w dużą kostkę, cukier, sól i pieprz do smaku.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Źródło: www.mamanaczasie.pl
Autor: Monika Mrozowska
Przepis dodany przez: Ewunia