Podziel się:
Ciasteczka korzenne
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
2 szklanki mąki
250 g masła
pół szklanki drobnego cukru
2 żółtka
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki kardamonu
po szczypcie kolendry, czarnego pieprzu i ziela muszkatołowego
(można też użyć gotowej przyprawy do ciast / ciasteczek korzennych)
Wykonanie
Mąkę przesiekać z twardym masłem, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto (jeśli nie chce się lepić można dodać łyżeczkę śmietany), ukształtować kulę i wstawić na godzinę do lodówki owinięte folią.
Po wyjęciu podzielić na części, każdą wałkować na grubość około pół centymetra, wycinać ciasteczka i układać na blasze. Można posmarować pozostałym białkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 - 12 minut.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 12 |
Źródło: na podstawie przepisu z przyprawy Kamis
Przepis dodany przez: yasqlka