Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Ciasteczka mocno migdałowe

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Ciasteczka mocno migdałowe

Dieta: · po prostu smaczne ·

© sabino.parente - Fotolia.com


Składniki
300 g mąki pełnoziarnistej
200 g zmielonych migdałów
100 g cukru
3/4 szklanki miodu
1 jajko + 1 żółtko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g masła
3 łyżki likieru amaretto

do smarowania 1 białko roztrzepane z 1 łyżką mleka
drobny cukier kryształ do posypania
migdały w całości obrane, do dekoracji


Wykonanie
Cukier, miód i masło podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Ostudzić i wlać do miski z mąką wymieszaną z sodą. Dodać jajko wymieszać, dodać likier i wyrobić jednolite, lekko klejące ciasto. Umączonymi rękami formować z ciasta kulki, spłaszczać i układać "placuszki" na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować białkiem z mlekiem, posypać cukrem, a w środek wcisnąć migdały.

Piec ok 7-10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 15 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 12




Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy