Podziel się:
Ciasteczka mocno migdałowe
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
300 g mąki pełnoziarnistej
200 g zmielonych migdałów
100 g cukru
3/4 szklanki miodu
1 jajko + 1 żółtko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g masła
3 łyżki likieru amaretto
do smarowania 1 białko roztrzepane z 1 łyżką mleka
drobny cukier kryształ do posypania
migdały w całości obrane, do dekoracji
Wykonanie
Cukier, miód i masło podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Ostudzić i wlać do miski z mąką wymieszaną z sodą. Dodać jajko wymieszać, dodać likier i wyrobić jednolite, lekko klejące ciasto. Umączonymi rękami formować z ciasta kulki, spłaszczać i układać "placuszki" na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować białkiem z mlekiem, posypać cukrem, a w środek wcisnąć migdały.
Piec ok 7-10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: Ewunia