Podziel się:
Ciasteczka owsiane z jagodami
Dieta: · niskokaloryczna ·
Robię je czesto,są smaczne,a czas wykonania krótki. Dodanie zmielonej kaszy do maki sprawia,że wypieki są pełne błonnika i zdrowsze.
Kiedy nie mam kaszy zastepuję ja zmielonymi płatkami owsianymi.
Składniki
1szklanka kaszy owsianej zmielonej,1 szklankamąki razowej,1/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,1/2 łyżeczki soli,
1 szklanka chudego jogurtu naturalnego,2 łyżki oleju rzepakowego,250ml.czarnych
jagód,1 łyżeczka skórki z cytryny.
Do pieczenia forma na muffinki.
Wykonanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 210.Lekko spryskać blachę olejem w sprayu.W dużej
misce wymieszać zmieloną kaszę z mąką,cukrem,proszkiem do pieczenia,sodą i solą.W
dzbanku wymieszać jogurt z olejem.Zrobić zagłębienie w środku suchych składników
wlac jogurt z olejem.Dodac jagody i skórkę z cytryny.Lekko wymieszać.Nakładac
łyżką zwilżoną wodą ciasta do foremki.Piec 15 minut az sie zrumienią.Posypać cukrem
pudrem.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 35 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 112 kcal Białko: 3 g |
Tłuszcze: 3 g Węglowodany: 18 g |
Cholesterol: 2 mg |
Źródło: Jedz zdrowo
Autor: Reares Digest 2009r
Przepis dodany przez: Hela1056