Podziel się:
Ciastka sezamowe
Dieta: · po prostu smaczne ·
Ciekawy sposób na wykorzystanie nadmiaru pasyu tahini jaka została z hummusa. Doskonały dodatek do lodów i deserów.
Składniki
100 g masła
1/2 szklanki drobnego cukru
4 łyżki pasty tahini
1 jajko
1,5 szklanki mąki
1/2 łyżeczni proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli
Wykonanie
Suche składniki przesiać razem i wymieszać
Cukier utrzeć z masłem na puszystą masę, dodac jajko i pastę tahini, zmiksować. Dodać suche składniki zagnieść dość tłuste ciasto. Podzielić je na kulku wielkości orzecha włoskiego, kulki spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temeraturze ok 170 stopni przez 15 minut, w połowie czasu przekładając na drugą stronę. Studzić na kratce.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Ewunia