Podziel się:
Ciasto drożdżowe z owocami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1kg mąki diamant ewentualnie tortowej,
1kostka masła 200g / masło można zastąpić margaryną/,
1 pełna szklanka mleka ( ok. 250ml),
2 szklanki cukru,
4 całe jajka kl. M,
ok. 1/2 łyżeczki soli,
1 dowolny aromat do ciasta,
1 budyń waniliowy,
ok. 8 dag drożdży + 1 łyżeczka cukru + trochę mąki + trochę ciepłego mleka o temp. ok. 37 stopni,
owoce,
kruszonka / mąka + masło + trochę cukru do smaku/'
lukier: 1/2 szklanki cukru pudru + sok z jednej cytryny.
Wykonanie
1. Do rondelka nalać mleka i dodać pokrojone na małe kawałki masło.
Podgrzewać do rozpuszczenia się masła i odstawić do ostygnięcia,
gdyby było za ciepłe / masło nie musi być całkowicie roztopione - wystarczy, że będzie miękkie/.
2. Do miseczki wsypać pokruszone drożdże,
dodać łyżeczkę cukru i wymieszać aż do rozpuszczenia się masy,
następnie wsypać mąkę i cieple mleko.
Połączyć ze sobą składniki i odstawić do wyrośnięcia.
3. Do miski wsypać cukier, sól, aromat i dodać jajka.
Całość zmiksować, albo utrzeć
/ nie mysi być utarte na puch - wystarczy, jak składniki dobrze się ze sobą połączą/.
Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z budyniem ,
ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem i drożdże / kolejność dodawania nie ma znaczenia/.
Zacząć wyrabianie ciasta.
Na początku masa będzie się wydawała rzadka ,ale podczas mieszania, a następnie ugniatania, zacznie gęstnieć.
Wyrabiać tak długo, aż ciasto z łatwością zacznie się odklejać od miski. Do rąk będzie się nadal trochę lepić.
Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą, albo płócienkiem i odstawić do wyrośnięcia.
Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, a jak go nie ma to wysmarować blaszkę tłuszczem.
Natłuścić ręce i wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, poukładać na nim owoce, posypać kruszonką i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Kruszonkę można dodać później tzn. przed wstawieniem drożdżowego do piekarnika.
Owoce do ciasta można dodać w inny sposób: część ciasta wyłożyć na blachę,
poukładać na nim owoce i przykryć pozostałym ciastem - wtedy owoce będą w środku.
Pieczenie:
Ja piekę w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem i grzaniem góra/dół.
Nagrzewam piekarnik do 170 stopni, wkładam do niego na środkowy ruszt
wyrośnięte ciasto / lepiej niżej niż wyżej/ i piekę przez 40 min.
Piekarniki są różne więc trudno mi tu doradzić temperaturę i czas pieczenia.
Po upieczeniu ciasto można polukrować.
Lukier: połączyć cukier puder z sokiem z cytryny, wymieszać i tą mieszaniną polać
jeszcze gorące, albo już przestudzone ciasto.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 120 (zagniatanie -ok.15 min; wyrastanie -ok. 30 min; ponowne wyrastanie w formach - ok. 20-30 min; pieczenie ok.- 40 min.) | Danie wegetariańskie: tak |
Autor: Lusia56
Przepis dodany przez: Luma