Podziel się:
Ciasto kukurydziane
Dieta: · po prostu smaczne ·
Świetnie smakuje na ciepło z dodatkiem syropu klonowego lub miodu.
Składniki
180 g mąki kukurydzianej
230 g mąki pszennej
100 g cukru
pół kostki masła
1 jajko
1,5 szklanki mleka
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie
Wymieszać mąkę kukurydzianą z 1/2 szklanki mleka mlekiem. Jajko wymieszać z resztą mleka. Mąkę przesiać z solą i proszkiem.
Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać na zmianę po łyżce mąki i masy jajecznej. Na końcu wymieszać z mąką kukurydzianą.
Wyłożyć do formy o 2ymiarach 20x20 cm, piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 10 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 10 |
Przepis dodany przez: yasqlka