Podziel się:
Ciasto marchewkowo - orzechowe
Dieta: · po prostu smaczne ·
Bardzo wilgotne, aromatyczne i pyszne.
Składniki
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
4 jajka
200 ml oleju
2 szklanki marchwi, startej na drobnej tarce
100 g orzechów włoskich zmielonych
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka suszonego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
bakalie
krem:
250g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie
Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać olej, a następnie stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z sodą i proszkiem, marchew, mielone orzechy, cynamon i imbir. Na końcu dorzucić bakalie.
Ciasto przelać do okrągłej formy 26 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut.
Śmietankę ubić, pod koniec dodając cukier waniliowy (można ją usztywnić śmietan-fixem). Cukier wymieszać dokładnie z serkiem mascarpone i sokiem z cytryny. Do powstałej masy delikatnie wmieszać bitą śmietanę.
Upieczone ciasto ostudzić na kratce, przekroić i przełożyć kremem.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: jesien21