Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Ciasto marchewkowo - orzechowe

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Ciasto marchewkowo - orzechowe

Dieta: · po prostu smaczne ·

Bardzo wilgotne, aromatyczne i pyszne.

©  jlcst - Fotolia.com


Składniki
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
4 jajka
200 ml oleju
2 szklanki marchwi, startej na drobnej tarce
100 g orzechów włoskich zmielonych
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka suszonego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
bakalie

krem:
250g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny


Wykonanie
Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać olej, a następnie stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z sodą i proszkiem, marchew, mielone orzechy, cynamon i imbir. Na końcu dorzucić bakalie.

Ciasto przelać do okrągłej formy 26 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut.

Śmietankę ubić, pod koniec dodając cukier waniliowy (można ją usztywnić śmietan-fixem). Cukier wymieszać dokładnie z serkiem mascarpone i sokiem z cytryny. Do powstałej masy delikatnie wmieszać bitą śmietanę.

Upieczone ciasto ostudzić na kratce, przekroić i przełożyć kremem.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 12




Przepis dodany przez: jesien21




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy