Podziel się:
Ciasto miodowe z powidłami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Na poprawienie nastroju polecam smaczne ciasto miodowe z powidłami.Piekę je najczęściej zimą i wczesną wiosną.Polecam.
Składniki
Ciasto:3,5 szklanki mąki,3 jajka,4 łyzki płynnego miodu,1/3 kostki margaryny,2 łyżeczki sody.
Masa;3 szklanki mleka,11 łyżek zwykłej kaszy manny,3/4 szklanki cukru,margaryna.
Polewa:1/2kostki margaryny,szklanka cukru,2 łyżki wody,2 łyżki kakao.
Dodatkowo 1 słoik powideł śliwkowych.
Wykonanie
Z podanych składników zagniatamy ciasto.Dzielimy je na 3 części i pieczemy każdą osobno w ok.180 stopni. w międzyczasie gotujemy mleko z cukrem i kaszą manną aż zgęstnieje.DO gorącego miksujemy kostkę margaryny i pozostawiamy do ostygnięcia.
Przystepujemy do układania ciasta: najpierw 1 placek ,potem 1/2 masy z kaszy manny.Następnie 2 placek smarujemy powidłem i odwracamy stroną z powidłem na masę na 1 placku.Układamy resztę masy i przykrywamy 3 plackiem..Na końcu z podanych składników robimy polewę i polewamy całość.Pychota.
Najlepiej smakuje po kilku godzinach lub na 2 dzień.
Ciasto lubi się kruszyć - wtedy zagniatam kulę i schłodzoną trę na tarce jarzynowej.Kłopot jest z powidłem,ale nie trzeba odwracac tylko masę na 1 placku posmarować dodatkowo powidłem.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: nie |
Przepis dodany przez: Hela1056