Podziel się:
Ciasto z owocami
Dieta: · lekkostrawna · niskosodowa ·
Składniki
4 jajka
1 szklanka cukru
1 1/2 szklanki mąki cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju lub oliwy
1 kg sezonowych lub mrożonych owoców
Wykonanie
Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wylać na tortownicę średniej wielkości /25cm./ wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą,Na wierzchu ułożyć dowolne owoce,nie wciskać,same wejdą.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 min,aż ciastoprzybierze złoty kolor.
Po wystygnięciu można zalać galaretką lub posypać cukrem pudrem.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 (około 40 minut pieczenie) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: Kundzia