Podziel się:
Ciasto z porzeczkami i kruszonką
Dieta: · po prostu smaczne ·
Klasyczne ciasto z owocami i kruszonką, szybkie i proste.
Składniki
Ciasto:
2 szklanki mąki
100 g masła
szklanka cukru
4 jajka
łyżka proszku do pieczenia
400 g czerwonych porzeczek
Kruszonka:
2 łyżki cukru
łyżka mąki
łyżka masła
łyżka płatków migdałowych
Wykonanie
Ciasto - na tortownicę o średnicy 27 cm:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Masło roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia. Jajka miksujemy wraz z cukrem. W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy jajka oraz ostudzone masło. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch układamy porzeczki lub inne owoce.
Kruszonka:
Wszystkie składniki mieszamy aż powstaną okruchy ciasta. Posypujemy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 40 min. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 16 |
Autor: Baszko
Przepis dodany przez: baszko