Podziel się:
Crêpe Suzette - naleśniki z pomarańczą
Dieta: · po prostu smaczne ·
Jedne z najsłynniejszych naleśników francuskich, nie zawierające nadzienia, za to całe zanurzone w pomarańczowo-maślanym syropie. Warto przynajmniej raz w życiu spróbować (choć to bomba kaloryczna).
Składniki
500 g mąki
cukier waniliowy
6 jajek
750 ml mleka
250 ml wody
1/5 kostki masła
1 pomarańcza
łyżeczka likieru Grand Marnier lub winiaku (niekoniecznie)
masło do smażenia
do wykończenia
sok z 2 pomarańczy
skórka z 1 pomarańczy (bardzo wąskie paseczki)
1/2 kostki masła
3 łyżki cukru
5 łyżek likieru Grand Marnier (opcjonalnie)
Wykonanie
1. Do przesianej mąki dodać najpierw suche składniki a potem jajka, wymieszać i stopniowo dodawać mleko zmieszane z wodą. Masa ma być gładka, bez grudek i dośc rzadka.
2. Do gotowej masy dodać stopione masło i alkohol. Po dokładnym wymieszaniu odstawić na co najmniej 2 godziny w temperaturze pokojowej.
3. Smażyć cienkie naleśniki na patelni posmarowanej masłem (podana ilość wystarcza na ok 20 naleśników)
4. Po usmażeniu naleśników przygotować "sos" ze stopionego masła, cukru i soku pomarańczowego, z dodatkiem skórki pomarańczowej. Wylać go na patelnię, podgrzać aż lekko zgęstnieje a skórka się zeszkli i po kolei obsmażać w nim złożone w "trójkąty" naleśniki (na małym ogniu), polewając je sosem w trakcie smażenia.
5. Po nałożeniu na talerz każdą porcję polać likierem i podpalić. (jeśli nie chcemy tego robić, można dodać likier tuż przed końcem smażenia danej partii naleśników)
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 25 (nie licząc "leżakowania" ciasta) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 10 |
Przepis dodany przez: karima