Podziel się:
Crumble z rabarbarem
Dieta: · po prostu smaczne ·
Absolutnie zgadzam się z Autorką u której podpatrzyłam ten (i nie tylko ten) przepis, że "Crumble z rabarbarem jest boskie, niepowtarzalne" i najlepsze na świecie. Sami spróbujcie. U mnie obowiązkowa pozycja w sezonie rabarbarowym. Poza nim robię też crumble z kwaśnymi jabłkami, inne jakoś mi nie podchodzą...
Składniki
750 g rabarbaru pociętego w 1 cm kawałki
50 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
na crumble / kruszonkę
150 g mąki
pół kostki zimnego masła w kawałkach
3 łyżki cukru zwykłego (albo 2 łyżki zwykłego i 1 waniliowego)
3 łyżki brązowego cukru
Wykonanie
Rabarbar wrzucić do garnka z cukrem, masłem, wanilią i skrobią. Całość wymieszać i podgrzewać na małym ogniu przez około 5 minut - do momentu, gdy masło się roztopi, a całość zaróżowi od rabarbaru (w przypadku jabłek do lekkiego zmięknięcia, jak na szarlotkę). Przełożyć wszystko do szczelnej formy lub jeszcze lepiej - pojedynczych foremek.
Mąkę wsypać do naczynia,rozetrzeć z masłem tak, żeby przypominało kruszonkę, Wsypać cukry, widelcem wymieszać je z ciastem. rabarbar posypać powstałą w ten sposób kruszonką.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 35- 45 minut do złocistego brązu
Przed podaniem ochłodzić przez około 15 minut. Nie przejmować się, gdy na wierzch wydostanie się odrobina soku - taki urok tego deseru. Podawać jeszcze ciepłe z bitą śmietaną lub lodami.
Obie części można przygotować wcześniej, natomiast nie łączyć ich razem aż do momentu pieczenia - inaczej kruszonka nasiąknie sokiem i stanie się nieapetyczną masą.
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Źródło: mojewypieki.blox.pl
Przepis dodany przez: Ewunia