Podziel się:
Cukier waniliowy
Dieta: · po prostu smaczne ·
Warto spróbować chociaż raz przyrządzić samodzielnie cukier waniliowy. Koszt nie jest wielki a smak nieporównywalny z kupowanymi w sklepach wanilinowymi.
Składniki
500 g drobnego cukru
1 duża lub 2 małe laski wanilii
Wykonanie
Cukier wsypać do naczynia. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać z niej nasionka. Dokładnie wymieszać z cukrem. Pozostałą część laski włożyć do cukru. Przesypać do szczelnie zamykanego słoika. Pozostawić otwarte na ok 30 minut, potem zamknąć i zostawić na 2 tygodnie w suchym ciemnym miejscu. Co 1 - 2 dni potrząsać słoikiem a potem otworzyć go na chwilę żeby pozbyć się ew wilgoci.
Cukru można używać już po kilku dniach ale po tych 2 tygodniach uzyskuje "pełną moc bojową". Samą laskę kiedy już wyschnie i stwardnieje można zmielić w młynku do kawy i dodać do tej samej albo do drugiej porcji cukru.
Rodzaj potrawy przyprawy | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Ewunia