Strona główna Dieta po prostu smaczne przyprawy Cukier waniliowy

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Cukier waniliowy

Dieta: · po prostu smaczne ·

Warto spróbować chociaż raz przyrządzić samodzielnie cukier waniliowy. Koszt nie jest wielki a smak nieporównywalny z kupowanymi w sklepach wanilinowymi.

© Elena Schweitzer - Fotolia.com


Składniki
500 g drobnego cukru
1 duża lub 2 małe laski wanilii


Wykonanie
Cukier wsypać do naczynia. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać z niej nasionka. Dokładnie wymieszać z cukrem. Pozostałą część laski włożyć do cukru. Przesypać do szczelnie zamykanego słoika. Pozostawić otwarte na ok 30 minut, potem zamknąć i zostawić na 2 tygodnie w suchym ciemnym miejscu. Co 1 - 2 dni potrząsać słoikiem a potem otworzyć go na chwilę żeby pozbyć się ew wilgoci.

Cukru można używać już po kilku dniach ale po tych 2 tygodniach uzyskuje "pełną moc bojową". Samą laskę kiedy już wyschnie i stwardnieje można zmielić w młynku do kawy i dodać do tej samej albo do drugiej porcji cukru.

Rodzaj potrawy przyprawy Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 5 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy