Podziel się:
Cukinia faszerowana z chrupiącą skórką
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
4 średniej wielkości cukinie
500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
1 cebulka drobno pokrokona
1 ząbek czosnku posiekany
1 mała bułka namoczona w mleku i zmielona
cząber, mięta, oregano, sól, pieprz do smaku
1 jajko
6 łyżek tartej bułki
2 łyżki masła
Wykonanie
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć nasiona, posolić wnętrze warzyw, odstawić do puszcenia soku (około 1 h). Po tym czasie odwrócić je nacięciem w dół i ułożyć gdzieś, gdzie będą mogły swobodnie ociekać.
Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem, bułką, przyprawami, jajkiem na jednolitą masę.
Cukinie odsączyć z soku dokładnie wytrzeć, nadziewać mięsm. Na wierzchu posypać tartą bułką i ułożyć kawałeczki masła.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30-40 minut do zrumienienia bułki.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 90 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: ena