Strona główna Dieta niskocholesterolowa przekąski Ćwikła z miodem

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Ćwikła z miodem

Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa ·


Składniki
Kilogram buraków ćwikłowych równej wielkości
Słoik utartego chrzanu na kwasku cytrynowym (bez konserwantów i polepszaczy)
Sól
Pieprz
Pieprz ziołowy
Miód
Ocet


Wykonanie
Buraki ugotować do miękkości w łupinach. Po ostygnięciu obrać i zetrzeć na najdrobniejszej tarce ("okrągłe" oczka). Ok 1/5 buraków można posiekać w drobną kosteczkę i dodać później do ćwikły. Buraki przełożyć do miski i dodawać po trochu chrzanu. Proces ten wymaga ciągłego kosztowania - początkowo ćwikła powinna być lekko za ostra, gdyż po "przegryzieniu się" gwarantuje to wyczuwalny aromat chrzanu jednak bez bardzo piekącego smaku. Po dokładnym wymieszaniu doprawiamy ćwikłę sporą łyżką miodu, uprzednio doprowadzonego co stanu płynnego, dwoma łyżkami octu (można dać ocet winny ale nie ziołowy) oraz solą, pieprzem i pieprzem ziołowym - do smaku.
Gotową ćwikłę trzymamy 2-3 godziny w odkrytym naczyniu, potem wkładamy do słojów i zamykamy. Po 24 godzinach wkładamy słoje do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 3-4 dni.

Rodzaj potrawy przekąski Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 5 Danie wegetariańskie: bd Liczba porcji: 4

Autor: Grzegorz Gacki



Przepis dodany przez: ggacki




Zobacz też

Dieta niskocholesterolowa - najnowsze przepisy
Koktajl z Wiejskim bez laktozy i truskawkami
Kapuśniak odchudzający
Kluseczki z makiem
Chleb dla leniwych.
Świąteczny barszcz zakwaszany
Dieta niskotłuszczowa - najnowsze przepisy
Kapuśniak odchudzający
Wigilijna zupa grzybowa
Świąteczny barszcz zakwaszany
Sałatka z zielonych pomidorów
Buraczki do obiadu
Polecamy Oferty pracy