Podziel się:
Ćwikła z miodem
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa ·
Składniki
Kilogram buraków ćwikłowych równej wielkości
Słoik utartego chrzanu na kwasku cytrynowym (bez konserwantów i polepszaczy)
Sól
Pieprz
Pieprz ziołowy
Miód
Ocet
Wykonanie
Buraki ugotować do miękkości w łupinach. Po ostygnięciu obrać i zetrzeć na najdrobniejszej tarce ("okrągłe" oczka). Ok 1/5 buraków można posiekać w drobną kosteczkę i dodać później do ćwikły. Buraki przełożyć do miski i dodawać po trochu chrzanu. Proces ten wymaga ciągłego kosztowania - początkowo ćwikła powinna być lekko za ostra, gdyż po "przegryzieniu się" gwarantuje to wyczuwalny aromat chrzanu jednak bez bardzo piekącego smaku. Po dokładnym wymieszaniu doprawiamy ćwikłę sporą łyżką miodu, uprzednio doprowadzonego co stanu płynnego, dwoma łyżkami octu (można dać ocet winny ale nie ziołowy) oraz solą, pieprzem i pieprzem ziołowym - do smaku.
Gotową ćwikłę trzymamy 2-3 godziny w odkrytym naczyniu, potem wkładamy do słojów i zamykamy. Po 24 godzinach wkładamy słoje do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 3-4 dni.
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 4 |
Autor: Grzegorz Gacki
Przepis dodany przez: ggacki