Podziel się:
Cytrynowa pianka z malinami i jagodami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Pychotka
Składniki
śmietana 30 % 1 1/2 szkl
cukier puder 2 łyżki
galaretka cytrynowa 1 op
woda 1 szkl
gorzka czekolada 100 g
maliny,
jagody,
Wykonanie
Galaretkę rozpuścić w wodzie.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec wsypując cukier puder. Ubijając wlać cienkim strumykiem wystudzoną galaretkę. Masę porozlewać do silikonowych foremek na muffinki, tarteletki lub innych. Można też wylać do tradycyjnej formy.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przełożyć do rożka papierowego lub foliowego woreczka odcinając koniec. Wyciskać na papier do pieczenia stróżkę czekolady w kształcie listków, a w środku zrobić zygzak. Żeby listki były tej samej wielkości, dobrze jest narysować na papierze dwie równoległe linie. Kiedy czekolada zastygnie ostrożnie zdjąć z papieru ozdoby.
Foremki z piankami na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie. Oczywiście nie wlewając wody do środka foremki. Na wierzchu ułożyć maliny, obłożyć dekoracjami z czekolady i obsypać jagodami. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 6 |
Źródło: doradca smaku.pl
Autor: Doradca smaku.pl
Przepis dodany przez: Camila