Podziel się:
Cytrynowy biszkopt
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
6 jajek
1 cytryna,
6 łyżek cukru
1 szklanka mąki
1łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier a następnie łyżeczkę soku z cytryny. Żółtka wymieszać ze skórką i resztą soku z cytryny, wlać do białek, wymieszać. Wsypywać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, nie miksować tylko mieszać (najlepiej łyżką lub trzepaczką).
Wstawić na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 150-160 stopni, do "suchego patyczka". Schłodzone ciasto można posypać cukrem-pudrem.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 15 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 10 |
Przepis dodany przez: yasqlka