Podziel się:
Czekoladowa babka z cukinią
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
pół kostki masła
pół szklanki oleju roślinnego (nie oliwy!)
1,5 szklanki cukru
2 jajka
300 g startej cukinii
pół szklanki maślanki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczanej
½ łyżeczki soli
4 łyżki kakao
po ½ łyżeczki cynamonu i goździków
20 g posiekanych orzechów włoskich
pół tabliczki posiekanej drobno czekolady
Wykonanie
Miekkie masło utrzec z olejem roślinnym i cukrem. Dodać jajka, maślankę i ekstrakt, wymieszać na gładką masę. Suche składniki przesiać do oddzielnego naczynia, stopniowo dodawać do masy maślanej, cały czas miksując. Na końcu dodac startą cukinię, orzechy i kawałki czekolady. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy na babkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 16o°C przez 45 minut (termoobieg).
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: karima