Podziel się:
Czeskie placki warzywne
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa ·
Składniki
300 g mrożonego szpinaku
2 cebule,
1 łyżka margaryny,
sól,
biały pieprz,
200 g sera topionego czosnkowego,
800 g ziemniaków,
1 duża marchew,
1 jajo,
3 łyżki płatków owsianych,
4 łyżki oleju
Wykonanie
1. Szpinak rozmrozić. Cebulę pokroić w kostkę i podrumienić na margarynie. Dodać szpinak i dusić na średnim ogniu do momentu, aż nie wyparuje sok ze szpinaku. Osolić, popieprzyć, dodać serek topiony i pozostawić aż się roztopi.
2. Ziemniaki i marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce razem z cebulą. Dodać jajo, płatki owsiane i 1/2 łyżeczki soli.
3. Z ciasta ziemniaczanego z marchwią kolejno upiec 8 chrupiących placków. Na 4 plackach położyć masę szpinakową, przykryć pozostałymi plackami i podawać. Można ozdobić szynką i natką z pietruszki lub koperkiem.
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 40 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 550 kcal |
Tłuszcze: 29 g |
Przepis dodany przez: Tomasso