Strona główna Dieta niskotłuszczowa desery Deser jabłkowy

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Deser jabłkowy

Dieta: · niskotłuszczowa · lekkostrawna · niskokaloryczna ·


Składniki
1 kg kwaśnych jabłek
15 dag cukru, fruktozy lub słodzika
10 dag biszkoptów
5 dag rodzynek
skórka i sok z ½ cytryny
cynamon
½ torebki budyniu waniliowego
1 łyżka żelatyny
250 ml soku jabłkowego


Wykonanie
Zagotować w garnku 150 ml soku jabłkowego z cukrem, rodzynkami, cynamonem, skórką i sokiem z cytryny. Jabłka obrać, podzielić na połówki, usunąć pestki, miąższ pokroić w drobną kostkę.

Włożyć jabłka do gorącego soku, gotować 5 minut na małym ogniu. proszek budyniowy połączyć z pozostałym sokiem jabłkowym, przełożyć do owoców, gotować kilka minut stale mieszając.

Do gorącej (ale nie gotującej się) masy wsypać żelatynę, mieszać, aż się rozpuści. Podłużną formę opłukać wodą, napełnić połową masy owocowej, wstawić na 15 minut do lodówki.

Na tężejącej galaretce ułożyć 1/3 biszkoptów, przykryć resztą galaretki. Na wierzchu ułożyć resztę biszkoptów, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Rodzaj potrawy desery Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 5 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 150 kcal




Przepis dodany przez: ena




Zobacz też

Dieta niskotłuszczowa - najnowsze przepisy
Kapuśniak odchudzający
Wigilijna zupa grzybowa
Świąteczny barszcz zakwaszany
Sałatka z zielonych pomidorów
Buraczki do obiadu
Dieta lekkostrawna - najnowsze przepisy
Zupy Oriflame
Placki po węgiersku z gulaszem z indyka
Kapuśniak odchudzający
Pożywna i zdrowa sałatka z zimową cykorią i żółtym serem
Blok arbuzowo-jogurtowy
Dieta niskokaloryczna - najnowsze przepisy
Placki po węgiersku z gulaszem z indyka
Aksamitny krem szpinakowo – serowy
Kapuśniak odchudzający
Pożywna i zdrowa sałatka z zimową cykorią i żółtym serem
Wigilijna zupa grzybowa
Polecamy Oferty pracy