Podziel się:
Deser salceson
Dieta: · po prostu smaczne ·
DESER ŚMIETANOWO-GALARETKOWY. Wszyscy chwalą
Składniki
3 opakowania galaretki w różnych kolorach ( np. truskawkowa, agrestowa i pomarańczowa)
kubek śmietany 30-procentowej ( 350 ml)
Wykonanie
2 galaretki przygotowujemy wg przepisu ( torebka na ½ litra gorącej wody) i wylewamy na talerze do zupy , kiedy wystygną, wkładamy do lodówki. Gdy galaretki są już twarde, ubijamy śmietanę na sztywno i przygotowujemy trzecią galaretkę, ale w ½ ilości wody, zalecanej na opakowaniu ( 250 ml). Galaretkę schładzamy do temperatury pokojowej, a potem delikatnie wlewamy ja do śmietany tak, by ją wmieszać łyżką, ale nie zniszczyć struktury pianki ubitej śmietany.
Dwie pierwsze galaretki nacinamy na talerzach w kratkę o wielkości od 1,5 –2 cm i łyżką odrywamy od talerza, a następnie wrzucamy do szklanej miski ( o takim kształcie, by potem galaretka mogła z niej się swobodnie wysunąć). Mieszamy kawałki w dwóch kolorach, by się ładnie rozłożyły w misce i zalewamy śmietaną. Wszystko wstawiamy do lodówki do schłodzenia ( to już trwa krótko).
Wyjmujemy deser z lodówki i wstawiamy na chwile do gorącej wody na przykład w zlewie. Jak tylko galaretka oderwie się od miski ( kręcimy miską i widać, że galaretka sobie, a miska sobie), przykładamy płaski talerz do miski i jednym zdecydowanym ruchem przewracamy o 180 stopni.
Salceson ( bo tak wygląda w przekroju) kroi się nożem i podaje na łopatce, jak ciasto.
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 8 |
Źródło: własne
Autor: awapastel
Przepis dodany przez: awapastel