Podziel się:
Dietetyczne trufle
Dieta: · dla diabetyków · niskotłuszczowa · niskowęglowodanowa · wysokowapniowa · niskokaloryczna ·
Do syta i bez grzechu. Pyszne trufle, nie zawierające w sobie tłuszczu (poza kakaowym) ani cukru. Dużo białka, wapnia i rewelacyjnego smaku. I bardzo łatwe w przygotowaniu oraz efektownie się prezentujące.
Składniki
200 g białego chudego, niezbyt kwaśnego sera
3 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego
2 łyżki kakao
ekstrakt waniliowy - 1/4 łyżeczki
3 łyżeczki słodzika
2 łyżki chudego mleka
do obtoczenia
2 łyżki mleka w proszku (granulowane rozkruszyć)
2 łyżki kakao
Wykonanie
Biały ser miksujemy lub mielimy i odciskamy jeśli jest wilgotny. Ciepłe mleko mieszamy z mlekiem w proszku i słodzikiem, dodajemy do sera. Dokładnie ucieramy na jednolitą masę, która powinna być klejąca się ale nie rozlewająca. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy ekstrakt, do drugiej kakao (w razie potrzeby dodać trochę mleka w proszku lub w płynie, żeby zachować konsystencję). Formować małe kulki, wielkości orzecha włoskiego i obtaczać - jasne w kakao, ciemne w mleku w proszku. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Źródło: zmodyfikowany przepis z dietetyczneobzarstwo.blox.
Przepis dodany przez: Ewunia