Podziel się:
Dietetyczny budyń z drobiu
Dieta: · dla diabetyków · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · lekkostrawna · niskokaloryczna ·
Składniki
1 mały kurczak
2 czerstwe bułki (10 dag)
2/3 szklanki chudego mleka
2 łyżeczki oliwy z oliwek
białko z 2 jajek
2 łyżki bułki tartej
zielona pietruszka
sól, pieprz
Wykonanie
Kurczaka wyfiletować, podzielić na mniejsze kawałki, zemleć w maszynce razem z namoczonymi w mleku i odciśniętymi bułkami. Doprawić solą i pieprzem. Masę utrzeć, dodając posiekaną pietruszkę. Ubić pianę z białek, dodać do mięsa. Delikatnie wymieszać, przełożyc do wysmarowanej oliwą i obsypanej tartą bułką formy budyniowej. Gotować na parze około 1 godziny.
Przed podaniem posypać obficie zieloną pietruszką. Podawać z ziemniakami, ryżem, gotowanymi warzywami i surówkami.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 35 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 100 kcal Białko: 19 g |
Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 2 g |
Przepis dodany przez: helas