Podziel się:
Domowa zupa z indyka
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · lekkostrawna ·
Składniki
2,7 kg piersi z indyka, powinno być na nich dużo mięsa, aby ugotowana zupa była bogata w wartości odżywcze.
2 średniej wielkości cebule
3 łodygi selera
1 łyżeczka suszonego tymianku
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
½ łyżeczki suszonej szałwii
1 łyżeczka suszonej bazylii
½ łyżeczki suszonego estragonu
½ łyżeczki suszonego majeranku
½ łyżeczki soli
ok. ¼ kg makaronu
Pieprz do smaku
Wykonanie
1.Umieść indyka w dużym garnku. Napełnij garnek wodą (ok. ¾ objętości)
2.Obierz i pokrój cebulę oraz seler, włóż do garnka. Cebulę pokroić należy w duże plastry.
3.Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem około 2,5 h.
4.Wyjmij mięso z garnka. Podziel zupę na mniejsze porcje, przelej do płytkich pojemników, umieść w chłodziarce.
5.Po schłodzeniu zbierz z wierzchu tłuszcz.
6.W czasie, gdy zupa będzie się chłodzić wyjęte wcześniej z garnka mięso podziel na kawałki
7.Dodaj mięso do schłodzonej zupy, przypraw ziołami.
8.Doprowadź całość do wrzenia i dodaj makaron, gotuj jeszcze około 20 min na mniejszym ogniu.
9.Gdy makaron będzie odpowiednio miękki możesz podac posiłek.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 30 (nie licząc gotowania) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 6 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 226 kcal |
Tłuszcze: 5 g |
Zawartość sodu: 217 mg Cholesterol: 93 mg |
Przepis dodany przez: ggacki