Podziel się:
Dorada w soli
Dieta: · śródziemnomorska · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · niskowęglowodanowa · lekkostrawna ·
W ten sposób można robić także inne ryby. Wbrew obawom, użycie tak ogromnej ilości soli nie powoduje że ryba jest słona - przeciwnie - ma bardzo delikatne mięso o naturalnym smaku.
Składniki
2 dorady (ok 750 g każda)
5 kg soli (w miarę możliwości grubej i nie jodowanej)
1/2 cytryny
głęboka brytfanka lub naczynie żaroodporne o wielkości, która pozwoli nie stykać się rybom ze sobą
Wykonanie
Dorady dokładnie wypatroszyć i umyć, nie skrobiąc. Osuszyć.
Naczynie wyłożyć folią aluminiową i wysypać 3 centymetrową warstwą soli.
Ułożyć w niej ryby (można też użyć dwóch naczyń) tak żeby były w odległości zarówno od siebie jak i od ścianek nie mniejszej niż 2 cm z każdej strony. Obsypać pozostałą solą sprawdzając czy są dokładnie przykryte.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika (250 stopni) na 1h. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 1/2 h.
Zawartość brytfanki ostrożnie wyłożyć na deskę i przy pomocy tłuczka do mięsa rozbić skorupę z soli. Ryby delikatnie podzielić na porcje - odciąć ogon i głowę; zdjąć skórę z wierzchu, oddzielić gorą część od kręgosłupa, przenieść na talerz, następnie wyjąc kręgosłup i odwrócić nad talerzem dolną część, zdjąć spodnią część skóry.. Podawać z dodatkiem plastrów cytryny. Dobrym dodatkiem będzie też lekki sos czosnkowy.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 120 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Tomasso