Podziel się:
Dorada z grzankami
Dieta: · śródziemnomorska · niskowęglowodanowa ·
Składniki
2 dorady po ok 400 g
100 g orzechów pistacjowych
2 kromki chleba tostowego
mielona słodka papryka
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
Wykonanie
Dorady oskrobać, wypatroszyć i dokładnie umyć oraz osuszyć. Natrzeć solą z wierzchu i w środku. Do środka włożyć 1/3 orzechów pistacjowych, drobno posiekanych i zmieszanych z łyżką oliwy. Ryby skropić drugą łyżka oliwy i wstawić do piekarnika na ok 20 minut, w temperaturze 190 stopni - mają się piec aż oczy będą zupełnie białe a skórka lekko zrumieniona.
Z chleba przygotować małe grzaneczki - pokroić w kostkę, posypać papryką, skropić 2 łyżkami oliwy i upiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni, pod koniec smażenia dodać pozostałe orzechy, grubo posiekane.
Wyjęte z piekarnika ryby ułożyć na talerzach i posypać grzankami z pistacjami. Podawać z sałatą.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 2 |
Przepis dodany przez: Tomasso