Podziel się:
Dorsz po baskijsku
Dieta: · śródziemnomorska · dla diabetyków · niskocholesterolowa · niskokaloryczna ·
Składniki
750 g filetów z dorsza
2 łyżki sosu ostrygowego
50 ml białego wytrawnego wina
50 ml przecieru z pomidorów
pół pęczka natki pietruszki
0,5 łyżeczki bazylii
0,5 łyżeczki oregano
pół pęczka szalotki
1 liść laurowy
Wykonanie
Sos ostrygowy wymieszać z przecierem, winem, posiekaną szalotką, połową pietruszki i suszonymi ziołami. Dodać liść laurowy, zagotować. Do naczynia z sosem włożyć filety, dusić na małym ogniu ok 15 minut.
Z sosu wyjąć liść laurowy. Ryby delikatnie wyjąć na półmisek i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Zredukować sos poprzez odparowanie do połowy objętości (nie dopuszczając do wrzenia). Doprawić pieprzem i polać rybę.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 190 kcal |
Przepis dodany przez: Ewunia