Podziel się:
Dorsz po katalońsku
Dieta: · śródziemnomorska ·
Składniki
1 kg filetów z dorsza,
100 g szynki,
500 ml białego półwytrawnego wina,
4 łyżki oliwy,
1 łyżka smalcu,
2 duże ząbki czosnku,
1 duża cebula,
2 bakłażany,
1 cukinia,
3 czerwone papryki,
6 pomidorów,
2 liście laurowe,
sol, pieprz.
Wykonanie
1. Jarzyny umyć. Bakłażany obrać, pokroić na grube plastry, posolić, odstawić na sicie na 30 min. Cukinię obrać i pokroić na plastry. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek i pokroić na ćwiartki. Z papryk wyjąć gniazda nasienne i pokroić papryki w paski. Cebulę obrać i pokroić na plasterki. Czosnek grubo posiekać.
2. W płaskim garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć czosnek i cebulę. Dodać bakłażany, paprykę, pomidory i cukinię. Dusić na małym ogniu 15 min. stale mieszając.
3. Filety umyć, osączyć i posolić. Szynkę pokroić w paski.
4. W dużym garnku rozgrzać smalec i usmażyć filety z obu stron na złoty kolor. Dodać pokrojoną szynkę, zalać winem i dusić 5 min. Do ryby dodać jarzyny i dusić razem jeszcze 5 min.
5. Rybę podawać na ogrzanym półmisku lub w naczyniu, w którym była przygotowana.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: trudne | Koszt: wysoki |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14
Przepis dodany przez: ggacki