Podziel się:
Dorsz w sosie jogurtowym
Dieta: · niskocholesterolowa · niskowęglowodanowa · lekkostrawna · niskokaloryczna ·
Składniki
4 filety z dorsza
Szczypta soli czosnkowej i czerwonej papryki
Sok z jednej cytryny
2 łyżeczki wody
Sos:
50 ml niskotłuszczowej śmietany
50 ml naturalnego, niskotłuszczowego jogurtu
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
pół średniego posiekanego ogórka
1 mała posiekana cebula
Wykonanie
1.Nagrzej piekarnik do 170 °C, opłukane pod zimną wodą filety ułóż w naczyniu do pieczenia. Posyp czosnkiem i papryką, skrop sokiem z cytryny oraz wodą. Piecz 10-15 minut, delikatnie sprawdzając wykałaczką czy ryba nie jest surowa.
2.Połącz ze sobą wszystkie składniki sosu
3.Upieczony filet podawaj polany sosem
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 25 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 151 kcal Białko: 24 g |
Tłuszcze: 1 g |
Zawartość sodu: 113 mg |
Źródło: www.diet.com
Przepis dodany przez: marta