Podziel się:
Drożdżowa strucla z makiem
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
ciasto:
400 g mąki
25 g drożdży
180 ml mleka
szczypta soli
100 g masła
2 jajka
5 łyżek cukru
nadzienie:
250 g mielonego maku
2 jajka
pół szklanki cukru
sok z połowy cytryny
szczypta cynamonu
mieszane bakalie - rodzynki, migdały orzechy - ok 150 g
Wykonanie
Drożdże rozprowadzić w mleku z odrobiną cukru, zostawić do wyrośnięcia. Zaczyn dodać do mąki, wymieszać z jajem, mlekiem, cukrem, solą, wyrobić ciasto, dodać stopione masło, ponownie wyrobić aż ciasto będzie gładkie i lśniące i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na nadzienie jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sok z cytryny i cynamon, następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować. Nałożyć nadzienie, zwinąć strucle i ułożyć w podłużnych formach wysmarowanych tłuszczem. Odstawić do wyrośnięcia na ok 40 minut, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 minut, przykrywając wierzch ciasta papierem do pieczenia.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc wyrastania i pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: Ewunia