Strona główna Dieta po prostu smaczne danie główne Drożdżowe knedle ze śliwkami

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Drożdżowe knedle ze śliwkami

Dieta: · po prostu smaczne ·

© naten - Fotolia.com


Składniki
1,5 szklanki mąki (najlepiej typ 500)
10 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych
2 łyżeczki cukru
100 ml mleka
żółtko
szczypta soli
2 łyżki masła
600 g śliwek, wypestkowanych, ale nie rozdzielonych na połówki

do polania
200 ml śmietany, cukier i cynamon do smaku
ew. 1/3 kostki stopionego masła i 100 g dobrze odciśniętego niekwaśnego twarogu



Wykonanie
Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłym mleku, dodać do przesianej mąki. Połączyć ze stopionym masłem, żółtkiem i solą i wyrobić elastyczne ale niezbyt miękkie ciasto (jeśli jest zbyt twarde, dodać odrobinę mleka). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić w kwadraty (bok 8-10 cm). W ciasto zawijać całe śliwki, tworząc kulki i bardzo dokładnie zlepiając brzegi. Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Wyrośnięte knedle gotować we wrzątku, w dużym płaskim garnku, najpierw doprowadzając ponownie do wrzenia, a następnie obrócić i gotować ok 12 minut, utrzymując wodę na granicy wrzenia. Spróbować czy są ugotowane, wyjmując najpierw jeden knedel. Następnie wyjąć pozostałe, osączyć i polać śmietaną z cukrem i cynamonem, albo masłem i posypać twarogiem.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 25 (nie licząc wyrastania i gotowania) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: karima




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy