Podziel się:
Drożdżowe knedle ze śliwkami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1,5 szklanki mąki (najlepiej typ 500)
10 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych
2 łyżeczki cukru
100 ml mleka
żółtko
szczypta soli
2 łyżki masła
600 g śliwek, wypestkowanych, ale nie rozdzielonych na połówki
do polania
200 ml śmietany, cukier i cynamon do smaku
ew. 1/3 kostki stopionego masła i 100 g dobrze odciśniętego niekwaśnego twarogu
Wykonanie
Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłym mleku, dodać do przesianej mąki. Połączyć ze stopionym masłem, żółtkiem i solą i wyrobić elastyczne ale niezbyt miękkie ciasto (jeśli jest zbyt twarde, dodać odrobinę mleka). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić w kwadraty (bok 8-10 cm). W ciasto zawijać całe śliwki, tworząc kulki i bardzo dokładnie zlepiając brzegi. Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Wyrośnięte knedle gotować we wrzątku, w dużym płaskim garnku, najpierw doprowadzając ponownie do wrzenia, a następnie obrócić i gotować ok 12 minut, utrzymując wodę na granicy wrzenia. Spróbować czy są ugotowane, wyjmując najpierw jeden knedel. Następnie wyjąć pozostałe, osączyć i polać śmietaną z cukrem i cynamonem, albo masłem i posypać twarogiem.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 25 (nie licząc wyrastania i gotowania) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: karima