Podziel się:
Drożdżowe oponki
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
4 szklanki mąki
100 g drożdży
2 żółtka
1 szklanka mleka
3 łyżki masła
lukier:
300 g. cukru pudru
ciepła woda
sok z cytryny
Wykonanie
Mleko podgrzać, do letniego dodać drożdże, rozpuścić drożdże, dodać miękkie masło, żółtka i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok 60 min. Wałkować, wycinać krążki z dziurką w środku (dość sporą, będą rosły). Smażyć na głębokim tłuszczu na jasnobrązowy kolor z obu stron. Usmażone odsączyć z tłuszczu i posmarować cienką warstwą lukru.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc wyrastania i smażenia) | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 8 |
Przepis dodany przez: yasqlka