Podziel się:
Drożdżowe ślimaczki z cynamonem i migdałami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
ciasto:
- 500g mąki
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka 40 stopni
- 1/3 szklanki cukru
- pół kostki stopionego masła
- szczypta soli
nadzienie:
1/6 kostki masła
1/3 szklanki cukru
łyżka cynamonu
50 g kruszonych migdałów
polewa:
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Wykonanie
Drożdże skruszyć do miseczki, dodać mleko, szczyptę cukru i mąki. Wymieszać zaczyn i zostawić do podwojenia objętości.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól, a następnie zaczyn. Wyrobić ciasto, po czym dodać masło i jeszcze raz wyrobić aż będzie odstawiać od miski. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20-40 minut.
Cukier wymieszać z cynamonem. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na dość cienki prostokąt. Wyrównać rozciągając ciasto. Każdy prostokąt posmarować stopionym masłem, a następnie równomiernie rozsypać migdały oraz cukier z cynamonem.
Przygotowane tak ciasto zwinąć dość ściśle wzdłuż dłuższego boku i pokroić na roladki o grubości ok 1,5 cm. Ułożyć na blasze i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 30 minut. Ciepłe (lekko ostudzone) ślimaczki posmarować lukrem zrobionym z wody i cukru pudru (utartych razem na jednolitą masę).
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: yasqlka