Podziel się:
Drożdżówka na piątkę, nawet dla tych co na diecie
Dieta: · dla diabetyków · po prostu smaczne ·
Nazwa nie jest przypadkowa, bo ciasto trzeba pięć razy przemieszać, a i smak ma na piątkę.Jest miodowe ,nie wysycha zbyt szybko, można je zamrażać.
Jest to ciasto bez wyrabiania.Wymaga tylko mieszania. Jak tylko wypełni miskę- mieszasz .. i .tak pięć razy.
Ciasto jest słodzone miodem, trochę tylko cukru do zaczynu, ma w składzie margarynę, więc bezpieczne i dla będących na diecie.
Składniki
- 1/2 litra mleka,
- kilogram mąki pszennej,
- 10 deka drożdży,
- 4 żółtka,
- kostka margaryny,
- 5łyżek cukru,
- 1/2 szklanki miodu naturalnego,
- soli do smaku / ok. pół łyżeczki/,
- 7 łyżek oleju do smarowania foremek
/ewentualnie rodzynki,chociaż dla będących na diecie, rodzynków nie powinno się dodawać,
by nie zwiększać ilości cukru/
Wykonanie
ZACZYN :
Lekko podgrzać mleko z cukrem. Pokruszyć do niego drożdże i wymieszać. Dosypać mąki / z tego kilograma/ ,aby zaczyn miał gęstosć ciasta naleśnikowego/. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ja stawiam w piekarniku pod włączoną trochę wcześniej żarówkę.
CIASTO.
Rozpuścić margarynę i miód nie dopuszczając do wrzenia. Letnie wlać do większej miski lub garnka,w którym ciasto będzie rosło. Dodać rozmącone żółtka , zostawiając ich nieco do smarowania wierzchu ciasta.
Dosypać mąki, wlać podrośnięty zaczyn i wymieszać wszystko łyżką na przykład drewnianą.
Odstawić do wyrośnięcia. Można znowu pod włączoną żarówkę w piekarniku .
Gdy ciasto zwiększy objętość znowu należy wymieszać. Tak powtarzać pięć razy .Na końcu można ręką.
Foremki keksowe ,świetne są z alufolii , posmarować olejem . Włożyć do nich ciasto - po pół zawartości.
Posmarować po wierzchu resztką żółtek wymieszanych z odrobiną wody. Będzie miało piękny kolor i połysk.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni i do takiego wstawić foremki z ciastem na 45 minut.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 60 (45 minut pieczenie) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 3 |
Źródło: Porady kulinarne w Radiu Maryja
Autor: Słuchacz z RM podał ,elizka zapisała
Więcej zdjęć:
Przepis dodany przez: elizka