Podziel się:
Drożdżówka sypana
Dieta: · po prostu smaczne ·
Prosta w wykonaniu.....
W niedzielę rano ok 8:30 przygotowuję w misce, następnie robię śniadanie, po śniadaniu przygotuję do obiadu, ok. 11:30 mieszam ciasto i wstawiam do piekarnika. Do obiadu, który u mnie jest o 13:00 - ciasto jest już gotowe.
Do podwieczorku przestygnie i jest gotowe do spróbowania..... :)))
Składniki
Składniki:
- 100 g drożdży
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka oleju - jak zastąpi się olej masłem lub margaryną
(oczywiście rozpuszczoną) to jest bardziej ścisłe i się nie kruszy.
- 4 jajka
- ¾ szklanki mleka
- szczypta soli
Kruszonka:
- ½ kostki masła (Kasi)
- 1 szklanka mąki
- ½ szklanki cukru
Owoce:
- w zależności od upodobania i poru roku: wiśnie, śliwki, jabłka, rodzynki
Wykonanie
Sposób wykonania:
Do miski wkruszamy drożdże, na drożdże sypiemy cukier i cukier waniliowy, następnie kolejno: jajka, olej, mąkę i sól. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny.
Kruszonkę: masło siekamy z mąką i cukrem. Kruszonkę przechowujemy w lodówce.
Składniki w misce mieszamy na gładkie ciasto i przenosimy do blaszki wysmarowanej tłuszczem, na to układamy owoce ( rodzynki wsypujemy do ciasta, gdy je mieszamy) i posypujemy kruszonką, pieczemy około godziny w 200 ° C ( czas pieczenia i temperatura uzależnione od piekarnika jaki mamy w domu – każdy swój zna).
Ja robię z połowy porcji na blaszkę o wymiarach 25 cm x 25 cm i piekę w piekarniku w temperaturze 180-200 °C około 35 minut.
Smacznego ! :)))
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 15 |
Przepis dodany przez: baszko
Komentarze
karima | 01:06:02, 17-10-2012 Bardzo fajnie wygląda przepis. Czy ciasto przed pieczeniem nie musi rosnąć? ina | 19:44:54, 03-11-2012 Piekę na rodzinne uroczystości właśnie taki placek.Wszystkim bardzo smakuje.Polecam! ina | 19:44:54, 03-11-2012 Piekę na rodzinne uroczystości właśnie taki placek.Wszystkim bardzo smakuje.Polecam! Zdrowe motywacje | 09:52:18, 15-11-2012 Ciekawy pomysł. Ostatnio koleżanka mówiła mi o czymś takim, ale jakoś trudno mi było uwierzyć. Do tej pory ciasto drożdżowe wydawało mi się dość skomplikowane... Ja robię szarlotkę sypaną, która również nie wymaga wyrabiania, jest szybka i w dodatku zdrowa. Pozdrawiam! halinka41 | 21:26:55, 20-12-2012 Bardzo dobry przepis,zawsze się udaje. lusia 60 | 10:50:18, 20-05-2013 Trzeba dodać że ten placek zawsze się udaje.Pozdrawiam. lusia 60 | 10:50:20, 20-05-2013 Trzeba dodać że ten placek zawsze się udaje.Pozdrawiam. niteczka | 15:06:45, 03-04-2014 Bardzo smaczny wypiek . Stał się moim sobotnim deserem . Dodaję też odsączone owoce ze słoika [gruszki ,jabłka , truskawki ] Lepsze surowe , ale i takie są ok . BożenaC. | 23:48:45, 20-10-2016 Fajny przepis, lubię drożdżowe ciasto, w ten sposób nie robiłam, ale spróbuję. Napiszę jak się udało. Zobacz też |