Podziel się:
Dukanowski torcik bezowy
Dieta: · dla diabetyków · niskotłuszczowa · niskowęglowodanowa · wysokowapniowa · niskokaloryczna ·
Dla łasuchów na diecie. Beza plus dwa piankowe kremy - słodki, delikatny i poprawia humor. Można go be problemu podać "niedietowym" gościom - zupełnie nie robi wrażenia niskokalorycznego.
Składniki
Beza:
4 białka
słodzik do smaku (używamy różnych, więc tu ilość zależy od tego jak słodki jest słodzik)
szczypta soli
łyżeczka skrobi kukurydzianej
łyżeczka soku z cytryny / octu winnego
Mus czekoladowy
Szklanka chudego mleka
2 łyżki kakao
300 g serka homogenizowanego 0%
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w odrobinie wody
piana z 2 białek
słodzik do smaku
Pianka waniliowa
8 żółtek
słodzik do smaku
laska wanilii lub aromat waniliowy
1,5 szklanki chudego mleka
piana z 2 białek
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w odrobinie wody
Wykonanie
Przygotowanie:
Beza: Ubić pianę na sztywno z odrobiną soli, dodać słodzik ubijać aż będzie gęsta i kremowa, następnie dodać skrobię i sok / ocet. Masę wyłożyć w kształcie koła na papierze do pieczenia (najlepiej obrysować koło nieco mniejsze niż obręcz tortownicy, beza nieco rośnie podczas pieczenia). Wstawić do piekarnika (na program do pieczenia ciast lub termoobieg) rozgrzanego do 180 stopni i po 10 minutach zmniejszyć temperaturę. Piec jeszcze przez 1,5 godziny. Wystudzić i włożyć w obręcz tortownicy.
Mus czekoladowy:
Szklankę mleka mocno podgrzać ze słodzikiem. Zestawić z ognia, dodać i kakao a potem serek homogenizowany, dobrze wymieszać i dodać żelatynę. Na końcu dodać pianę z białek. Chłodną, gęstniejącą masę wyłożyć na bezę. Wyrównać brzeg i wstawić do lodówki (może trochę wyciekać pod obręczą, dlatego jeśli się tego boimy, można po prostu beze włożyć do tortownicy).
Pianka waniliowa
Żółtka ubić ze słodzikiem (i opcjonalnie aromatem waniliowym) na puszystą masę. Zagotować mleko z laską wanilii (rozciętą), a potem zeskrobać z laski ziarenka i dodać do mleka. Wrzącym mlekiem zalać masę żółtkową wymieszać i przelać do garnka. Otrzymywać gorące (ale nie dopuszczać do zagotowania) do momentu zgęstnienia (sos na tyle łyżki nie powinien się rozlewać). Uważać by nie przekroczyć tego punktu, bo powstaną grudki. natychmiast zestawić z ognia, dodać żelatynę i energicznie mieszać do momentu schłodzenia. Dodać pianę z białek i chłodną masę wyłożyć na tort. Całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Można podawać polane płynną "dukanowską nutellą" (sporo przepisów na nią jest w sieci).
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 25 (nie licząc pieczenia bezy i chłodzenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |
Więcej zdjęć:
Przepis dodany przez: Ewunia