Podziel się:
Duszona jagnięcina
Dieta: · śródziemnomorska · niskowęglowodanowa ·
Składniki
kilogram jagnięciny
szklanka wody
kilka łyżek oliwy z oliwek
2 cebule, pokrojone w półtalarki
łyżka siekanej natki pietruszki
2-3 ząbki siekanego czosnku
seler, pokrojony w średnią kostkę
przyprawy: sól, pieprz, kminek, ostra papryka
Wykonanie
Oliwę z oliwek podgrzać na patelni i wrzucić nań jagnięcinę pokrojoną w kostkę. Jagnięcinę obsmażyć. Dodać cebulę i krótko acz intensywnie obsmażyć razem z jagnięciną. Wlać wodę, dodać część natki pietruszki i dusić około 40-50 minut. Dodać mielony kminek (około jednej łyżeczki) i ostrą paprykę (około pół łyżeczki). Wodę w trakcie duszenia uzupełniać, tak by zawsze na patelni było nieco sosu. Dodać seler w kostkach. Dusić jeszcze 20 minut, pod koniec przyprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: wysoki |
Czas: 90 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: ggacki