Podziel się:
Duszone warzywa
Dieta: · śródziemnomorska · dla diabetyków · niskowęglowodanowa · niskokaloryczna ·
Składniki
100 g brokułów
100 g małych, młodych marchewek
50 g cebulki ze szczypiorkiem lub szalotki
1 łyżeczka masła
60 ml soku jabłkowego
100 g ziemniaków
sól, pieprz
20 g łagodnego niskotłuszczowego sera pleśniowego
Wykonanie
1. Brokuły oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Łodyżki obrać i pokroić w plasterki. Marchewki obrać, zostawiając nieco natki, umyć. Cebulkę oczyścić, opłukać, pokroic na kawałki dł 5 cm. Marchewkę poddusić na maśle, dodac sok jabłkowy, dusić jeszcze 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
2. Marchewki wyjąć z wywaru. Wyłożyć brokuły, dusić ok 3 minut, wyjąć. Włozyć cebulkę, dusić ok 3 minut, wyjąć. Ziemniaki umyć, gotować w wodzie ok 15 minut.
3. duszone warzywa przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, doprawic solą i pieprzem., posypać serem pokrojonym w kostkę. Zapiekać ok. 10 minut. Podawać z ziemniakami i wywarem.
Rodzaj potrawy dodatek do dania głównego | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Białko: 12 g |
Tłuszcze: 10 g Węglowodany: 20 g |
Przepis dodany przez: helas