Podziel się:
Duszone warzywa zimowe
Dieta: · niskokaloryczna ·
Składniki
2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
drobno posiekane 2 małe cebule
4 duże, świeże liście szałwii
łyżeczka świeżego, posiekanego majeranku
70 dag pokrojonej na małe kawałki zielonej fasolki
1 ½ łyżeczki posiekanej pietruszki
5 małych łodyg selera z liśćmi – grubo pokrojonych
3 kiście botwiny – kroimy na 3 centymetrowe kawałki
3 duże żółte papryki – wydrążamy i kroimy na 3 centymetrowe kawałki
6 dużych, drobno pokrojonych ząbków czosnku
kilogram całych, osuszonych pomidorów z puszki
łyżeczka ostrej, czerwonej papryki
sól do smaku
starta skórka z 3 cytryn
Wykonanie
Rozgrzewamy oliwę na patelni do wysokiej temperatury. Dodajemy cebulę szałwię, majeranek, pietruszkę, fasolkę, seler, botwinę i żółtą paprykę.
Zmniejszamy odrobinę płomień i podsmażamy, co jakiś czas mieszając, 5-7 minut. Dodajemy czosnek i pomidory, które rozdrabniamy na patelni.
Ponownie zmniejszamy płomień na kuchence, przykrywamy i dusimy 45-50 minut. Jeżeli warzywny sos jest zbyt mało gęsty, ściagamy pokrywkę na kilka minut i zwiększamy płomień.
10 minut przed końcem duszenia dodajemy skórkę z cytryny i przyprawy do smaku. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 76 kcal Białko: 3 g |
Tłuszcze: 2 g Węglowodany: 14 g |
Przepis dodany przez: ena