Podziel się:
Dwukolorowy wieniec
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
600 g mąki
350 g cukru
250 g masła lub margaryny
5 jajek
250 ml mleka lub maślanki
3 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie
Utrzeć masło z żółtkami, 250 g cukru i ekstraktem waniliowym. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko lub maślankę.
Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, połączyć z ciastem dodając najpierw 1/3 białek tak żeby rozluźnić konsystencję a następnie delikatnie wmieszać resztę.
Ciast rozdzielić na 2 części - jedną wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy na wieniec (może być też na babkę), do drugiej dodać kakao i resztę cukru, delikatnie ale dokładnie wymieszać i wyłożyć na pierwszej warstwie.
Wstawić na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: yasqlka