Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Dwukolorowy wieniec

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Dwukolorowy wieniec

Dieta: · po prostu smaczne ·

© Printemps - Fotolia.com


Składniki
600 g mąki
350 g cukru
250 g masła lub margaryny
5 jajek
250 ml mleka lub maślanki
3 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu waniliowego


Wykonanie
Utrzeć masło z żółtkami, 250 g cukru i ekstraktem waniliowym. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko lub maślankę.
Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, połączyć z ciastem dodając najpierw 1/3 białek tak żeby rozluźnić konsystencję a następnie delikatnie wmieszać resztę.
Ciast rozdzielić na 2 części - jedną wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy na wieniec (może być też na babkę), do drugiej dodać kakao i resztę cukru, delikatnie ale dokładnie wymieszać i wyłożyć na pierwszej warstwie.
Wstawić na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 15 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 12




Przepis dodany przez: yasqlka




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy