Podziel się:
Dynia pieczona
Dieta: · niskocholesterolowa ·
Jest to dodatek do drugiego dania,jako jarzynka,a także jako danie samodzielne-smaczne i zdrowe.
Składniki
Dowolna ilość obranej,pozbawionej pestek, pokrojonej w kostkę dyni,
cebula - 1,2 na kilo pokrojonej dyni,
kilka łyżek oleju do smażenia i polewania,
łyżka masła (nie obowiązkowo)
sól,pieprz do smaku
Wykonanie
Cebulę pokroić na piórka lub krążki i podsmażyć ją na brązowo na oleju z masłem.Na koniec lekko posolić.
Dynię pokrojoną w 2-3 cm kostkę włożyć do większej miski,dodać do niej łyżkę oleju,sól,pieprz i cebulę z patelni. Wszystko wymieszać.
Przygotować blachę z piekarnika,lekko posmarować olejem i na nią wyłożyć wymieszana kostkę dyniową z cebulką.
Piekarnik podgrzać do 150 stopni,wstawić blachę z dynią.Piec 20 min w 180 - 200 stopniach.Na koniec można przypiec górna grzałką.
Dynia ma być twardawa,powinna zachować kształt kostki.
Potrawę można podgrzewać i odgrzewać.
Rodzaj potrawy dodatek do dania głównego | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Źródło: z programu telewizyjnego..dawnego
Autor: zosia D i elizka
Więcej zdjęć:
Przepis dodany przez: elizka
Komentarze
elizka | 19:59:13, 06-11-2011 PS. Na niższym poziomie piekarnika upiec mozna rybę. Dodskonale pasuje z dynia pieczoną. Zobacz też
|