Strona główna Dieta niskocholesterolowa dodatek do dania głównego Dynia pieczona

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Dynia pieczona

Dieta: · niskocholesterolowa ·

Jest to dodatek do drugiego dania,jako jarzynka,a także jako danie samodzielne-smaczne i zdrowe.

Dynia pieczona


Składniki
Dowolna ilość obranej,pozbawionej pestek, pokrojonej w kostkę dyni,
cebula - 1,2 na kilo pokrojonej dyni,
kilka łyżek oleju do smażenia i polewania,
łyżka masła (nie obowiązkowo)
sól,pieprz do smaku


Wykonanie
Cebulę pokroić na piórka lub krążki i podsmażyć ją na brązowo na oleju z masłem.Na koniec lekko posolić.
Dynię pokrojoną w 2-3 cm kostkę włożyć do większej miski,dodać do niej łyżkę oleju,sól,pieprz i cebulę z patelni. Wszystko wymieszać.
Przygotować blachę z piekarnika,lekko posmarować olejem i na nią wyłożyć wymieszana kostkę dyniową z cebulką.

Piekarnik podgrzać do 150 stopni,wstawić blachę z dynią.Piec 20 min w 180 - 200 stopniach.Na koniec można przypiec górna grzałką.
Dynia ma być twardawa,powinna zachować kształt kostki.
Potrawę można podgrzewać i odgrzewać.


Rodzaj potrawy dodatek do dania głównego Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 30 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4

Źródło: z programu telewizyjnego..dawnego
Autor: zosia D i elizka

Więcej zdjęć:

Dynia pieczona

Dynia pieczona



Przepis dodany przez: elizka




Komentarze

elizka     |     19:59:13, 06-11-2011
PS. Na niższym poziomie piekarnika upiec mozna rybę. Dodskonale pasuje z dynia pieczoną.

Zobacz też

Dieta niskocholesterolowa - najnowsze przepisy
Koktajl z Wiejskim bez laktozy i truskawkami
Kapuśniak odchudzający
Kluseczki z makiem
Chleb dla leniwych.
Świąteczny barszcz zakwaszany
Polecamy Oferty pracy