Podziel się:
Dyniowa zupa na Halloween
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · lekkostrawna · niskokaloryczna ·
Składniki
250 g obranej dyni bez pestek
1 cebula
1 marchew
1 koper włoski
300 ml chudego mleka
1/4 łyżeczki imbiru
200 ml bulionu warzywnego bez tłuszczu
sól, pieprz do smaku
4 łyżki chudego jogurtu
Wykonanie
Dynię pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać, marchew obrać i zetrzeć na tarce. Koper oczyścić i posiekać w cienie paseczki.
Cebulę, marchew i koper udusić na niewielkiej ilości wody, dodać dynię, ok 1/3 szklanki bulionu i dusić pod przykryciem na małym ogniu, do miękkości, w razie potrzeby podlewając resztą bulionu. Miękkie warzywa zmiksować, dolewając ciepłe mleko z imbirem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z "kleksem" z jogurtu i zieleniną.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 50 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Źródło: Metoda doktora DUkana - przepis zmodyfikowany :)
Przepis dodany przez: Ewunia