Podziel się:
Dyniowo - jabłkowe muffinki
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
2 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka przyprawy korzennej do ciast
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka puree z puszkowanej lub gotowanej dyni
1/2 szklanki oleju
2 jabłka obrane i drobno posiekane
posypka:
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
4 łyżeczki zimnego masła
Wykonanie
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, przyprawę, sodę i sól), w drugim - mokre (jajka, olej, zmiksowaną dynię) . Połączyć zawartość obu naczyń mieszając tylko do połączenia się składników. Dodać jabłka i wymieszać. Wypełnić wyłożone papilotkami formy do muffinek w 2/3 objętości.
Przygotować posypkę: wymieszać cukier mokę i cynamon a potem szybko wsiekać do mieszanki masło rozdrabniając aż powstaną grudki. Posypać muffinki.
Piec 30-40 minut w temperaturze 170 stopni, aż wierzch babeczek będzie złocisto - brązowy. Wyjmować z formy po lekkim ochłodzeniu, studzić na kratce kuchennej.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 10 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: yasqlka