Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Dyniowo - jabłkowe muffinki

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Dyniowo - jabłkowe muffinki

Dieta: · po prostu smaczne ·

© Anna Lurye - Fotolia.com


Składniki
2 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka przyprawy korzennej do ciast
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka puree z puszkowanej lub gotowanej dyni
1/2 szklanki oleju
2 jabłka obrane i drobno posiekane

posypka:
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
4 łyżeczki zimnego masła


Wykonanie
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, przyprawę, sodę i sól), w drugim - mokre (jajka, olej, zmiksowaną dynię) . Połączyć zawartość obu naczyń mieszając tylko do połączenia się składników. Dodać jabłka i wymieszać. Wypełnić wyłożone papilotkami formy do muffinek w 2/3 objętości.

Przygotować posypkę: wymieszać cukier mokę i cynamon a potem szybko wsiekać do mieszanki masło rozdrabniając aż powstaną grudki. Posypać muffinki.

Piec 30-40 minut w temperaturze 170 stopni, aż wierzch babeczek będzie złocisto - brązowy. Wyjmować z formy po lekkim ochłodzeniu, studzić na kratce kuchennej.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 10 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 12




Przepis dodany przez: yasqlka




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy