Podziel się:
Dżem morelowy
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa ·
Składniki
2,5 kg dojrzałych moreli
800 g cukru
120 ml wody
2 cytryny
Wykonanie
Morele umyć, sparzyć, zdjąć skórki, przekroić na pół, wyjąć pestki i pokroić na kawałki. Wstawić do gotowania z wodą i skórką z cytryn. Kiedy owoce zaczynają puszczać sok, dodać cukier i mieszając podgrzewać na małym ogniu. Po doprowadzeniu do wrzenia dodać sok z cytryn. Gotować ok 40-50 minut, do momentu aż owoce się rozpadną. Zmiksować lub przetrzeć i ponownie mocno podgrzać. Gorący dżem wlać do słoików, zamknąć i postawić na wieczkach.
Rodzaj potrawy przetwory | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: jesien21