Strona główna Dieta niskocholesterolowa przetwory Dżem morelowy

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Dżem morelowy

Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa ·

© Sergiogen - Fotolia.com


Składniki
2,5 kg dojrzałych moreli
800 g cukru
120 ml wody
2 cytryny


Wykonanie
Morele umyć, sparzyć, zdjąć skórki, przekroić na pół, wyjąć pestki i pokroić na kawałki. Wstawić do gotowania z wodą i skórką z cytryn. Kiedy owoce zaczynają puszczać sok, dodać cukier i mieszając podgrzewać na małym ogniu. Po doprowadzeniu do wrzenia dodać sok z cytryn. Gotować ok 40-50 minut, do momentu aż owoce się rozpadną. Zmiksować lub przetrzeć i ponownie mocno podgrzać. Gorący dżem wlać do słoików, zamknąć i postawić na wieczkach.

Rodzaj potrawy przetwory Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 20 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: jesien21




Zobacz też

Dieta niskocholesterolowa - najnowsze przepisy
Koktajl z Wiejskim bez laktozy i truskawkami
Kapuśniak odchudzający
Kluseczki z makiem
Chleb dla leniwych.
Świąteczny barszcz zakwaszany
Dieta niskotłuszczowa - najnowsze przepisy
Kapuśniak odchudzający
Wigilijna zupa grzybowa
Świąteczny barszcz zakwaszany
Sałatka z zielonych pomidorów
Buraczki do obiadu
Polecamy Oferty pracy