Podziel się:
Ekstrakt waniliowy
Dieta: · po prostu smaczne ·
Kolejny prosty sposób na cudowny aromat i duże oszczędności. Podana porcja wystarcza na bardzo długo a kosztuje tyle co malutka buteleczka w sklepie.
Składniki
500 ml wódki (może być też rum lub brandy)
8 średnich lasek wanilii (może być więcej jeśli chcemy mieć bardziej esencjonalny ekstrakt albo nieco szybciej z niego korzystać)
Wykonanie
Jeśli robimy esktrakt w butelce z wódką, należy odlać z niej ok 50 ml, żeby laski sie zmieściły.
Laski wanilii przeciąć wzdłuż na pół, zostawiając połączone na jednym końcu. Wrzucić do wódki. Butelkę dobrze zamknąć, potrząsnąć i odstawić w ciemne, chłodne miejsce. Codziennie lub co drugi dzień potrząsać butelką. Ekstrakt jest gotowy po 6-8 tygodniach - kiedy nabierze ciemnego koloru a aromat wanilii zdecydowanie będzie dominował nad alkoholem. Można wówczas odlać połowę lub 2/3 płynu do innego naczynia (szczelnie zamykanego, najlepiej z ciemnego szkła) i uzupełnić butelkę z wanilią alkoholem. Za trzecim razem najlepiej dodać 2-3 laski wanilii.
Rodzaj potrawy przyprawy | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 5 (nie licząc odstawienia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 50 |
Przepis dodany przez: Ewunia