Strona główna Dieta śródziemnomorska danie główne Faszerowane cukinie

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Faszerowane cukinie

Dieta: · śródziemnomorska ·

© st-fotograf - Fotolia.com


Składniki
4 cukinie średniej wielkości
2 średnie cebule
300 g mieszanego mielonego mięsa
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
5 łyżek białego wina
100 ml śmietany
1 łyżeczka mąki
200 g żółtego sera
sól, pieprz, do smaku
świeże zioła (natka pietruszki, mięta i oregano) lub suszone



Wykonanie
Cukinie umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i część miąższu. Posiekać cebulę i czosnek i dusić na oleju do zeszklenia, dodać mielone mięso, wino i przyprawy (tylko suszone), dusić do odparowania sosu. Przestudzić, posypać mąką i wymieszać ze śmietaną i świeżymi ziołami, ew. jeszcze doprawić.

Napełniać masą połówki cukinii, ułożyć w formie do zapiekania, przykryć starym serem i zapiekać przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać z sosem pomidorowym.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 20 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta śródziemnomorska - najnowsze przepisy
Capellini alla marinara
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Grillowane krążki bakłażanów z serkiem topionym
Grillowana cukinia z serkiem topionym
Sałatka na ciepło z brokułów, oliwek i parmezanu
Polecamy Oferty pracy