Podziel się:
Faszerowane cukinie
Dieta: · śródziemnomorska ·
Składniki
4 cukinie średniej wielkości
2 średnie cebule
300 g mieszanego mielonego mięsa
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
5 łyżek białego wina
100 ml śmietany
1 łyżeczka mąki
200 g żółtego sera
sól, pieprz, do smaku
świeże zioła (natka pietruszki, mięta i oregano) lub suszone
Wykonanie
Cukinie umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i część miąższu. Posiekać cebulę i czosnek i dusić na oleju do zeszklenia, dodać mielone mięso, wino i przyprawy (tylko suszone), dusić do odparowania sosu. Przestudzić, posypać mąką i wymieszać ze śmietaną i świeżymi ziołami, ew. jeszcze doprawić.
Napełniać masą połówki cukinii, ułożyć w formie do zapiekania, przykryć starym serem i zapiekać przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać z sosem pomidorowym.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Ewunia