Podziel się:
Faszerowane pisanki
Dieta: · niskowęglowodanowa ·
Składniki
10 jaj
łupiny z kilkunastu cebul (im więcej tym ciemniejsze będą skorupki)
4 łyżki majonezu
1 łyżka masła
1/4 pęczka natki pietruszki
1/4 pęczka drobnego szczypiorku
3 małe korniszony
biały pieprz do smaku
Wykonanie
Łupiny cebuli zalać ok 1,5 lita wody, gotować przez 10 minut. Lekko przestudzić, dodać łyżeczkę soli, włożyć dokładnie umyte i odtłuszczone jajka, przykryć łupinami. Ugotować na twardo, wyjąć na talerz z ręcznikiem papierowym, osuszyć i przetrzeć odrobiną tłuszczu. Najlepiej wstawić na noc do lodówki.
Zimne jaja przeciąć bardzo ostrym nożem (z ząbkami) na pół, nie obierając ze skorupek. Wyjąć żółtka, bardzo dokładnie rozgnieść je i utrzeć z masłem, a potem z majonezem. Dodać pokrojony bardzo drobno ogórek konserwowy i zieleninę. Doprawić białym pieprzem. Napełniać dołki po żółtkach, udekorować i podawać.
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 35 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: glicynia