Podziel się:
Filety rybne pieczone w sosie pomidorowo-pieczarkowym
Dieta: · śródziemnomorska · niskowęglowodanowa · niskosodowa ·
Stosunkowo proste w wykonaniu danie, zaskakuje konsystencją aksamitnego sosu w połączeniu z wyjątkowo delikatnym smakiem ryby, złamanym aromatem dojrzałych pomidrów. Doskonale smakuje z sałatą i dobrze schłodzonym wytrawnym białym winem.
Składniki
4 filety z mintaja, morszczuka lub dorsza
4 pomidory bez skórki,
2 drobno posiekane cebule,
25 dag obranych pokrojonych w plastry pieczarek,
2 jajka,
200 ml wytrawnego białego wina,
1/2 szklanki śmietany,
masło do posmarowania formy,
świeżo mielony biały i czarny pieprz
Wykonanie
Filety oprószyć pieprzem. Dwa pomidory pokroić w kostkę. Pieczarki, pomidory i cebulę położyć na natłuszczonej formie do zapiekanek. Na wierzchu ułożyć filety, zalać winem i zapiekać 10 minut. Łyżką zebrać powstały sos. Sos przecedzić i podgrzać. Żółtka zmiksować ze śmietaną, dodać do gorącego ale nie wrzącego sosu i bardzo dokładnie wymieszać do jednorodnej postaci. Pozostałe dwa pomidory pokroić w kostkę. Filety wraz z pieczarkami wyłożyć na talerze, polać sosem i udekorować pomidorami.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 25 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: ggacki