Podziel się:
Flaki z mięsem i imbirem
Dieta: · po prostu smaczne ·
Dużo białka, mało tłuszczu, węglowodany tylko z warzyw. Nie trzeba męczyć się z czyszczeniem flaków (chyba że ktoś bardzo lubi). Dodatek mięsa wzbogaca i uszlachetnia tę smaczną potrawę, a brak zasmażki to mniej zbędnych kalorii...
Składniki
2 kg flaków wołowych (koniecznie!), pokrojonych i wstępnie obgotowanych
700 g mięsa wołowego do gotowania (raczej nie tłustego)
900 g mrożonej włoszczyzny (lub 2-3 pęczki świeżej jeśli ktoś woli)
2 litry bulionu wołowego
imbir suszony (można też zetrzeć ciut świeżego), gałka muszkatołowa, majeranek, sól, pieprz, słodka papryka, pieprz ziołowy
Wykonanie
Wołowinę pokroić w średniej wielkości kostkę, zalać 1 litrem gorącej wody i gotować ok 1 - 1,5 godziny, w zależności od rodzaju mięsa, które pod koniec gotowania powinno być miękkie. Wygotowującą się wodę uzupełniać bulionem.
Po ugotowaniu mięsa dodać flaki i resztę bulionu, gotować ok 20 - 30 minut, dodać warzywa (świeżę nieco wcześniej, oczywiście pokrojone lub starte na tarce z grubymi oczkami). Doprawić i gotować do miękkości warzyw.
Najlepsze są na drugi dzień. UWAGA: po ostudzeniu koniecznie trzeba je przechowywać w lodówce, flaki mają tendencje do kwaśnienia w temperaturze pokojowej. Bez problemu można je także zamrozić w porcjach.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 120 (a nawet więcej jeśli wołowina jest twarda) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 10 |
Przepis dodany przez: ggacki