Strona główna Dieta po prostu smaczne zupa Flaki z mięsem i imbirem

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Flaki z mięsem i imbirem

Dieta: · po prostu smaczne ·

Dużo białka, mało tłuszczu, węglowodany tylko z warzyw. Nie trzeba męczyć się z czyszczeniem flaków (chyba że ktoś bardzo lubi). Dodatek mięsa wzbogaca i uszlachetnia tę smaczną potrawę, a brak zasmażki to mniej zbędnych kalorii...

© CCat82 - Fotolia.com300


Składniki
2 kg flaków wołowych (koniecznie!), pokrojonych i wstępnie obgotowanych
700 g mięsa wołowego do gotowania (raczej nie tłustego)
900 g mrożonej włoszczyzny (lub 2-3 pęczki świeżej jeśli ktoś woli)
2 litry bulionu wołowego
imbir suszony (można też zetrzeć ciut świeżego), gałka muszkatołowa, majeranek, sól, pieprz, słodka papryka, pieprz ziołowy



Wykonanie
Wołowinę pokroić w średniej wielkości kostkę, zalać 1 litrem gorącej wody i gotować ok 1 - 1,5 godziny, w zależności od rodzaju mięsa, które pod koniec gotowania powinno być miękkie. Wygotowującą się wodę uzupełniać bulionem.

Po ugotowaniu mięsa dodać flaki i resztę bulionu, gotować ok 20 - 30 minut, dodać warzywa (świeżę nieco wcześniej, oczywiście pokrojone lub starte na tarce z grubymi oczkami). Doprawić i gotować do miękkości warzyw.

Najlepsze są na drugi dzień. UWAGA: po ostudzeniu koniecznie trzeba je przechowywać w lodówce, flaki mają tendencje do kwaśnienia w temperaturze pokojowej. Bez problemu można je także zamrozić w porcjach.

Rodzaj potrawy zupa Stopień trudności: łatwe Koszt: średni
Czas: 120 (a nawet więcej jeśli wołowina jest twarda) Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 10




Przepis dodany przez: ggacki




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy